Skriv ut Lägg till Bokmärke

Text-dokument

» Visa alla     1 2 3 4 5 ... 41» Nästa»     » Bildspel

Alla bidrag är välkomna

Vad kan Du göra utan att behöva börja släktforska.


ALLA BIDRAG ÄR VÄLKOMNA

Vad kan du hjälpa till med

Naturligtvis är alla inte lika intresserade av släktforskning, som vi, som med olika medel hjälpt till att få fram denna gedigna hemsida. Men lite nyfiken på sin släkt är vi väl alla, eller?

På vår hemsida kan du hitta mycket, men en släktforskning blir aldrig ”färdig”. Det finns alltid något att tillföra. Därför ber vi alla att tillföra så mycket de vet eller kan ta reda på innan det blir för sent. Vi blir alla äldre och om t.ex. 20 år är det nästa generation som studerar den här hemsidan. Tänk så många aha-upplevelser vi har möjlighet att ge dem.

Vill du veta mer, få lite djupare inblick i och kunskap om hur du kan medverka i arbetet på hemsidan på egen vald ambitionsnivå klicka då här på Fördjupad information

Vad kan du då göra? Här har du några tips:

  1. Kontrollera dina egna uppgifter – (skriv in ditt /Efternamn/ och /Förnamn/ i sökrutan och klicka på /Sök namn/) Stämmer de, eller kan du lägga till något ytterligare? Du kan då direkt klicka på /Föreslå/ och där skriva in din kompletterande information.
  2. Kontrollera uppgifterna om personerna i din närhet och hjälp gärna de som inte har egen dator – stämmer uppgifterna, vet du något mer om dem? Klicka då på /Föreslå/ och skriv in din kompletterande information på respektive person.
  3. Om du inte vet något, försök då att intervjua dem innan det är för sent och skriv ner så mycket som möjligt. Det blir då grunden till det vi kallar ”Personhistoria” på hemsidan. Vad är det, som kan vara intressant? Jo, allt. Alla förnamn, med uppgivande av tilltalsnamn, efternamn och smeknamn. Datum, ort och församling för födelse, dop, konfirmation, skolor, annan utbildning, vigsel, skilsmässa, släktnamnsbyte, död och begravning. Andra uppgifter kan vara sambo/särbo, titel/yrke, hobbyer, specifika detaljer och egenheter, intressanta händelser/upplevelser hemma eller under resor. Ju fler ”historier”/kuriosa, ju mer levande blir hemsidan. Det är bara din fantasi, som sätter gränser.
  4. En bild på hur personen i fråga såg/ser ut, ger alltid mer kött på benen. Försök hjälpa till att hitta ett foto, ett dåligt foto är bättre än inget alls. Har du något familje- eller annat gruppfoto, låt då även oss andra ta del av det?
  5. Vilka personer kan jag tillföra? Det finns i princip inga begränsningar, bara de kan hakas på någon, redan befintlig person, d.v.s. vara förälder, syskon, barn eller gift/sambo eller ändå påverkat genom att vara mamma eller pappa till barn i släkten.

Är du osäker på något eller undrar över något eller vill ha hjälp med att formulera text är du välkommen att kontakta Anders Klinteberg så hjälper han dig gärna.

Ett annat sätt att se vilka data som saknas på alla personerna är att klicka på länken Rapporter högst upp på första sidan. Under den fliken finns ett antal rapporter som kan hjälpa dig att se vilka uppgifter som saknas på hemsidan. Det är bara att klicka på någon av rapporterna Födelse, Dop, Konfirmation, Giftermål, Titlar/Yrken eller Begravning. De rutor som är tomma på personerna där saknas det uppgifter eller så är just det du tittar på inte aktuellt för den personen och därmed är rutan också tom.

En sak som är mycket viktigt är att föreslå aldrig att en uppgift ska läggas in på hemsidan som du inte är helt säker på att den är korrekt. Tro inte, chansa inte, gissa inte eller tänkt inte att det måste vara si eller så eller ungefär. Den gamla klyschan ”Skit in - Skit ut” stämmer i allra högsta grad. Det är bättre att en uppgift saknas än att den som står där är fel.

Den information som du inte skickar in direkt via /Föreslå/ på hemsidan kan du skicka med vanligt brev eller E-post. Någon enstaka uppgift kan du naturligtvis också ringa in. Du kan skicka/ringa till:

 

FÖRDJUPAD INFORMATION

Här kommer några tips och förslag på vad du kan göra nu eller närhelst det passar i framtiden. Beroende på vilken ambitionsnivå du väljer, en eller flera av punkterna 1-7 nedan, kan du hjälpa till med följande:

  1. Kontrollera att uppgifterna om dig är korrekta.
  2. Komplettera med fler uppgifter om dig.
  3. Hjälp närstående att kontrollera att uppgifterna om dom är korrekta.
  4. Hjälp närstående att komplettera med fler uppgifter om dom.
  5. Intervjua närstående och dokumentera.
  6. Skriv din egen personhistoria.
  7. Hjälp närstående att skriva deras personhistoria.
  8. Gör egen forskning efter personer eller data som saknas.

 

Att söka efter material i olika källor eller att dokumentera nutidshistoria om enskilda personer i en släktgren eller del av släktgren är naturligtvis helt och hållet en frivillig aktivitet som ofta baseras på nyfikenhet och ett nyvaknat intresse på äldre dar. Ett vanligt talesätt i släktforskningskretsar är att man börjar alltid för sent! Det enklaste sättet att släktforska på är att intervjua levande personer och dokumentera detta på något sätt, t.ex. i en form av personhistoria om personen i fråga. Det kan spara ändlösa timmars sökande i en stor mängd arkiv och källor. Många frågor kan man inte hitta svaren på i några arkiv eller källor.

Följande uppgifter kan läggas in på hemsidan och kopplas till en person:

  • Alla förnamn
  • Alla efternamn
  • Smeknamn
  • Titlar och yrken
  • Kön
  • Födelsedatum, födelsehemort och födelseförsamling
  • Dopdatum och dopplats
  • Konfirmationsdatum och konfirmationsplats
  • Vigseldatum och vigselplats
  • Skilsmässodatum och plats
  • Om man är särbo/sambo
  • Dödsdatum och dödsplats
  • Begravningsdatum och begravningsplats
  • Datum för släktnamnsbyte

Om det finns andra uppgifter som kan vara intressant om dig så kan en ny Händelsetyp skapas av administratörerna och informationen kommer att synas på din personsida. Kom gärna med förslag.

Ulf Klinteberg tar gärna emot fotografier med personer som är identifierade för att publicera på hemsidan. Det är en fördel om det är digitala foton men även gamla pappersfoto kan ju idag överföras till digital form. Det är särskilt intressant med porträttfoto (passfoto) på var och en som då kan kopplas till personen i släkttavlan på hemsidan. Om det inte finns porträttfoto är ju annat foto bättre än inget alls. Även bröllopsfoto, släktfoto/gruppfoto och andra typer av foto är av intresse. Mer information om foton finns på hemsidans första sida.

Det finns egentligen inte några begränsningar i vilka personer som kan finnas med på hemsidan. Men det är naturligtvis mest intressant att först få med så mycket information som möjligt om de personer som kan sägas tillhöra anorna och ättlingarna till stamfar Anders och stammor Elna Klinteberg. Därefter bygga på med dem som är ingifta i släkten och dem som inte är ingifta i släkten men ändå har påverkat genom att vara mamma eller pappa till barn i släkten. Sedan är det bara att fylla på med personer som är anhöriga och släktingar till alla de personer som redan finns på hemsidan.

 

Här kommer nu några tips på hur du kan gå till väga när du vill hjälpa till med något

Information på hemsidan (punkt 1-4)
Gå in på din egen personsida genom att skriva i ditt efternamn och förnam på hemsidans första sida och klicka på knappen Sök namn. Nu kan du se vilken information som finns om dig. Granska gärna uppgifterna och anmäl om någon uppgift är fel eller om du vill tillföra någon ny uppgift. Du kan inte själv göra något på hemsidan utan du anmäler vad du tycker bör göras. Om det finns några foton eller textdokument eller källor eller annat kopplat till dig som person så framgår det här också.
Du kan sedan löpande över tiden lämna förslag på ändringar, rättelser och nyheter. Detta är särskilt viktigt när någon avlider eller när ett barn har kommit till världen. Dessa händelser har ju en avgörande påverkan på stamtavlan.

Du får gärna hjälpa andra i din familj eller andra närstående som kanske inte har dator med att kontrollera den information som redan finns på hemsidan och att lämna in kompletterande information enligt ovan.

Ett annat sätt att se vilka data som saknas på alla personerna är att klicka på länken Rapporter högst upp på första sidan. I den fliken finns ett antal rapporter som kan hjälpa dig att se vilka uppgifter som saknas på hemsidan. Det är bara att klicka på någon av rapporterna Födelse, Dop, Konfirmation, Giftermål, Titlar/Yrken eller Begravning. De rutor som är tomma på personerna där saknas uppgiften eller så är just det du tittar på inte aktuellt för den personen och därmed är rutan också tom.

En sak som är mycket viktigt är att föreslå aldrig att en uppgift ska läggas in på hemsidan som du inte är helt säker på att den är korrekt. Tro inte, chansa inte, gissa inte eller tänkt inte att det måste vara si eller så eller ungefär. Den gamla klyschan ”Skit in - Skit ut” stämmer i allra högsta grad. Det är bättre att en uppgift saknas än att den som står där är fel.

Hur gör man då för att ta reda på uppgifter som inte är för gamla?
Läs gärna först vad som står om Källor i länken Källor-Hjälpmedel-Medverkande.
Söker du datum för dop måste du veta födelsedatum, födelsehemort och födelseförsamling.
Söker du datum för konfirmation måste du veta i vilken församling konfirmationen genomfördes och ungefär vilket år det kan ha varit.
Söker du datum för vigsel måste du veta i vilken församling vigseln genomfördes och ungefär vilket år det kan ha varit. Annars kan det bli mycket att gå igenom.
Söker du datum för dödsfall eller för begravning måste du veta vilken församling den avlidne tillhörde vid dödsfallet.
De sökta uppgifterna kan finnas i aktuell församlings Födelsebok, Konfirmationsbok, Vigselbok eller Dödbok. Det finns även en handling som heter Personakt som kan vara till hjälp att få fram uppgifter.
Var du hittar handlingarna är inte helt lätt att entydigt säga. Folkbokföringshandlingarna gällande fram till och med 1991-06-30 ska egentligen finnas på:

  • Stadsarkivet i Malmö för församlingar som tillhör Malmö stad.
  • Stadsarkivet i Stockholm för församlingar i A (inkl B) län.
  • Värmlandsarkivet i Karlstad för församlingar i S län.
  • Landsarkivet i Östersund för församlingar i Z län.
  • Landsarkivet i Härnösand för församlingar i X, Y, AC och BD län
  • Landsarkivet i Uppsala för församlingar i C, D, U, T och W län.
  • Landsarkivet i Göteborg för församlingar i O län.
  • Landsarkivet i Vadstena för församlingar i E, F, G och H län.
  • Landsarkivet i Visby för församlingar i I län.
  • Landsarkivet i Lund för församlingar i K, M (inkl L) och N län utom Malmö stad.

Men långt ifrån alla församlingar har överlämnat alla handlingarna ännu. Därför kan det löna sig att börja med att fråga aktuell församling och har inte de just den handling som eftersöks då informerar de dig säkert var den finns.
Församlingarna brukar inte ta betalt för att ta fram den sökta uppgiften.
Stadsarkiven och Landsarkiven tar fram en uppgift gratis men därefter kan de ta betalt för att ta fram fler uppgifter.
Har man möjlighet går det alldeles utmärkt att själv besöka aktuellt arkiv och själv leta fram den sökta uppgiften och det kostar inte någonting.

 

Intervjua (punkt 5)
Vad vet du själv egentligen om dina föräldrar och närmaste anhöriga?
Ta chansen innan det är för sent och fråga ut dem. Var sedan mycket noga med att dokumentera det som berättas på enklaste sätt annars kommer du troligtvis att glömma det ganska snart.
De personer som är högintressanta just nu att intervjua är bl.a. Gunnar Nilsson, Birgit Delfelt, Lennart Klinteberg och Ulla Klinteberg samt de personer som anser sig inte kunna skriva en personhistoria om sig själv.
Se exempel på uppgifter som oftast är av intresse att få reda på under punkten Personhistoria nedan.
Din dokumentation kan sedan publiceras under aktuell person i ett textdokument på vår hemsida. Detta kommer att underlätta oerhört mycket för kommande generationer av forskare inom släkten.

 

Personhistoria (punkt 6-7)
Vet du egentligen vad du har gjort från vaggan fram till våra dagar? Varför inte fundera en stund och skriv ner allt du kommer ihåg eller kan ta reda på. Skriv gärna i kronologisk ordning och plötsligt har du en personhistoria över dig själv. Detta är något som alla kan göra allt efter egen vald ambition och arbetsinsats. Om du inte vill skriva själv finns det kanske någon annan inom familjen som kan göra det åt dig.
Din personhistoria kan sedan publiceras under ditt namn i ett textdokument på vår hemsida. Din personhistoria kan du sedan komplettera och justera när helst du vill göra det. Detta kommer att underlätta oerhört mycket för kommande generationer av forskare inom släkten.

Vi har ju en del personer som är avlidna. Det kanske finns någon inom respektive släktgren som vet något om någon av de avlidna och kan åtminstone påbörja att skriva en personhistoria. Någonting är alltid bättre än ingenting och uppgifterna kan bli till hjälp för någon som vill forska på personen i fråga så småningom. Personhistorian kan sedan publiceras på hemsidan och andra som kanske har något att komplettera med får möjlighet att göra detta löpande över tiden.

Uppgifter som kan tänkas ingå i en fullständig personhistoria är följande:

  • Alla förnamn
  • Alla efternamn
  • Smeknamn
  • Titlar och yrken
  • Kön
  • Födelsedatum, födelsehemort och födelseförsamling
  • Dopdatum och dopplats
  • Konfirmationsdatum och konfirmationsplats
  • Vigseldatum och vigselplats
  • Skilsmässodatum och plats
  • Om man är särbo/sambo
  • Dödsdatum och dödsplats
  • Begravningsdatum och begravningsplats
  • Datum för släktnamnsbyte
  • Bostadsorter och adresser
  • Skolgång, namn på skolor (motsv.) och övriga utbildningar
  • Make/maka och barn
  • Medlemskap i något
  • Intressen
  • Arbetsplatser
  • Kuriosa
  • Specifika detaljer och egenheter

Det är egentligen bara fantasin och blygseln som kan sätta gränser för vad som kan stå i en personhistoria. Det är därför det är bra att var och en skriver sin egen eller tar hjälp av någon men står själv för innehållet. Du kan således välja själv vad som kommer med. Men ha i åtanke när du skriver att det är kanske någon i din släktgren som om 10, 20, 30 år eller senare börjar forska och därmed har stor hjälp av din personhistoria.

Personhistorian för en nyfödd eller ganska ung person blir fullt naturligt ganska kort till att början med men efterhand som åren går tillförs förhoppningsvis mer och mer uppgifter. När personen är på sin ålders höst är personhistorian fullständig och är därmed ett mycket värdefullt hjälpmedel för en forskare inom släkten.

Om du vill får du gärna använda Anders Klinteberg som bollplank. Han kan lämna kommentarer och synpunkter på den eller de personhistorier du skriver.

Egen forskning (punkt 8)
För att klara av nedanstående arbete erfordras en större arbetsinsats och en del kunskaper om metodik vid släktforskning. En bra start är att gå en kurs i släktforskning och sedan starta upp ett eget projekt.

Det finns mycket kvar att forska på inom vår släkt. För eventuella tillkommande forskare i släkten finns bl.a. följande aktiviteter att ta sig an:

  • Komplettera personhistorian om stamfar Anders.
  • Komplettera personhistorian om stammor Elna.
  • Antavlan för stamfar Anders framförallt på spinnsidan i alla generationerna.
  • Antavlan för stammor Elnas framförallt på spinnsidan i alla generationerna.

En annan aktivitet för tillkommande forskare i släkten kan vara att utgå ifrån en senare stamfar och stammor i generation 1 (Adolf och Alma, Birger och Dagmar, Axel och Nancy, Oscar och Linnéa, Anton och Gerda eller Olga) eller i generation 2 (t.ex. Sven och Ulla Klinteberg) eller en ännu senare generation och utarbeta ett dokument liknande det som Anders Klinteberg gjort.

För övrigt är det bara att välja och vraka och bygga på hemsidan med uppgifter om alla de personer som har en koppling till vår släkt och som ännu inte finns med på hemsidan.

Arbetsresultatet bör naturligtvis publiceras på hemsidan.

 


Ägare av originalAnders Klinteberg
Datum20 Nov 2007
Länkad tillLevande

» Visa alla     1 2 3 4 5 ... 41» Nästa»     » Bildspel