Levande
«Föregående 1 2 3 4 5 6 Nästa» » Bildspel
Alla bidrag är välkomna
Vad kan Du göra utan att behöva börja släktforska.
Vad kan du hjälpa till med På vår hemsida kan du hitta mycket, men en släktforskning blir aldrig ”färdig”. Det finns alltid något att tillföra. Därför ber vi alla att tillföra så mycket de vet eller kan ta reda på innan det blir för sent. Vi blir alla äldre och om t.ex. 20 år är det nästa generation som studerar den här hemsidan. Tänk så många aha-upplevelser vi har möjlighet att ge dem. Vill du veta mer, få lite djupare inblick i och kunskap om hur du kan medverka i arbetet på hemsidan på egen vald ambitionsnivå klicka då här på Fördjupad information Vad kan du då göra? Här har du några tips:
Är du osäker på något eller undrar över något eller vill ha hjälp med att formulera text är du välkommen att kontakta Anders Klinteberg så hjälper han dig gärna. Ett annat sätt att se vilka data som saknas på alla personerna är att klicka på länken Rapporter högst upp på första sidan. Under den fliken finns ett antal rapporter som kan hjälpa dig att se vilka uppgifter som saknas på hemsidan. Det är bara att klicka på någon av rapporterna Födelse, Dop, Konfirmation, Giftermål, Titlar/Yrken eller Begravning. De rutor som är tomma på personerna där saknas det uppgifter eller så är just det du tittar på inte aktuellt för den personen och därmed är rutan också tom. En sak som är mycket viktigt är att föreslå aldrig att en uppgift ska läggas in på hemsidan som du inte är helt säker på att den är korrekt. Tro inte, chansa inte, gissa inte eller tänkt inte att det måste vara si eller så eller ungefär. Den gamla klyschan ”Skit in - Skit ut” stämmer i allra högsta grad. Det är bättre att en uppgift saknas än att den som står där är fel. Den information som du inte skickar in direkt via /Föreslå/ på hemsidan kan du skicka med vanligt brev eller E-post. Någon enstaka uppgift kan du naturligtvis också ringa in. Du kan skicka/ringa till:
Här kommer några tips och förslag på vad du kan göra nu eller närhelst det passar i framtiden. Beroende på vilken ambitionsnivå du väljer, en eller flera av punkterna 1-7 nedan, kan du hjälpa till med följande:
Att söka efter material i olika källor eller att dokumentera nutidshistoria om enskilda personer i en släktgren eller del av släktgren är naturligtvis helt och hållet en frivillig aktivitet som ofta baseras på nyfikenhet och ett nyvaknat intresse på äldre dar. Ett vanligt talesätt i släktforskningskretsar är att man börjar alltid för sent! Det enklaste sättet att släktforska på är att intervjua levande personer och dokumentera detta på något sätt, t.ex. i en form av personhistoria om personen i fråga. Det kan spara ändlösa timmars sökande i en stor mängd arkiv och källor. Många frågor kan man inte hitta svaren på i några arkiv eller källor. Följande uppgifter kan läggas in på hemsidan och kopplas till en person:
Om det finns andra uppgifter som kan vara intressant om dig så kan en ny Händelsetyp skapas av administratörerna och informationen kommer att synas på din personsida. Kom gärna med förslag. Ulf Klinteberg tar gärna emot fotografier med personer som är identifierade för att publicera på hemsidan. Det är en fördel om det är digitala foton men även gamla pappersfoto kan ju idag överföras till digital form. Det är särskilt intressant med porträttfoto (passfoto) på var och en som då kan kopplas till personen i släkttavlan på hemsidan. Om det inte finns porträttfoto är ju annat foto bättre än inget alls. Även bröllopsfoto, släktfoto/gruppfoto och andra typer av foto är av intresse. Mer information om foton finns på hemsidans första sida. Det finns egentligen inte några begränsningar i vilka personer som kan finnas med på hemsidan. Men det är naturligtvis mest intressant att först få med så mycket information som möjligt om de personer som kan sägas tillhöra anorna och ättlingarna till stamfar Anders och stammor Elna Klinteberg. Därefter bygga på med dem som är ingifta i släkten och dem som inte är ingifta i släkten men ändå har påverkat genom att vara mamma eller pappa till barn i släkten. Sedan är det bara att fylla på med personer som är anhöriga och släktingar till alla de personer som redan finns på hemsidan.
Här kommer nu några tips på hur du kan gå till väga när du vill hjälpa till med något Information på hemsidan (punkt 1-4) Du får gärna hjälpa andra i din familj eller andra närstående som kanske inte har dator med att kontrollera den information som redan finns på hemsidan och att lämna in kompletterande information enligt ovan. Ett annat sätt att se vilka data som saknas på alla personerna är att klicka på länken Rapporter högst upp på första sidan. I den fliken finns ett antal rapporter som kan hjälpa dig att se vilka uppgifter som saknas på hemsidan. Det är bara att klicka på någon av rapporterna Födelse, Dop, Konfirmation, Giftermål, Titlar/Yrken eller Begravning. De rutor som är tomma på personerna där saknas uppgiften eller så är just det du tittar på inte aktuellt för den personen och därmed är rutan också tom. En sak som är mycket viktigt är att föreslå aldrig att en uppgift ska läggas in på hemsidan som du inte är helt säker på att den är korrekt. Tro inte, chansa inte, gissa inte eller tänkt inte att det måste vara si eller så eller ungefär. Den gamla klyschan ”Skit in - Skit ut” stämmer i allra högsta grad. Det är bättre att en uppgift saknas än att den som står där är fel. Hur gör man då för att ta reda på uppgifter som inte är för gamla?
Men långt ifrån alla församlingar har överlämnat alla handlingarna ännu. Därför kan det löna sig att börja med att fråga aktuell församling och har inte de just den handling som eftersöks då informerar de dig säkert var den finns.
Intervjua (punkt 5)
Personhistoria (punkt 6-7) Vi har ju en del personer som är avlidna. Det kanske finns någon inom respektive släktgren som vet något om någon av de avlidna och kan åtminstone påbörja att skriva en personhistoria. Någonting är alltid bättre än ingenting och uppgifterna kan bli till hjälp för någon som vill forska på personen i fråga så småningom. Personhistorian kan sedan publiceras på hemsidan och andra som kanske har något att komplettera med får möjlighet att göra detta löpande över tiden. Uppgifter som kan tänkas ingå i en fullständig personhistoria är följande:
Det är egentligen bara fantasin och blygseln som kan sätta gränser för vad som kan stå i en personhistoria. Det är därför det är bra att var och en skriver sin egen eller tar hjälp av någon men står själv för innehållet. Du kan således välja själv vad som kommer med. Men ha i åtanke när du skriver att det är kanske någon i din släktgren som om 10, 20, 30 år eller senare börjar forska och därmed har stor hjälp av din personhistoria. Personhistorian för en nyfödd eller ganska ung person blir fullt naturligt ganska kort till att början med men efterhand som åren går tillförs förhoppningsvis mer och mer uppgifter. När personen är på sin ålders höst är personhistorian fullständig och är därmed ett mycket värdefullt hjälpmedel för en forskare inom släkten. Om du vill får du gärna använda Anders Klinteberg som bollplank. Han kan lämna kommentarer och synpunkter på den eller de personhistorier du skriver. Egen forskning (punkt 8) Det finns mycket kvar att forska på inom vår släkt. För eventuella tillkommande forskare i släkten finns bl.a. följande aktiviteter att ta sig an:
En annan aktivitet för tillkommande forskare i släkten kan vara att utgå ifrån en senare stamfar och stammor i generation 1 (Adolf och Alma, Birger och Dagmar, Axel och Nancy, Oscar och Linnéa, Anton och Gerda eller Olga) eller i generation 2 (t.ex. Sven och Ulla Klinteberg) eller en ännu senare generation och utarbeta ett dokument liknande det som Anders Klinteberg gjort. För övrigt är det bara att välja och vraka och bygga på hemsidan med uppgifter om alla de personer som har en koppling till vår släkt och som ännu inte finns med på hemsidan. Arbetsresultatet bör naturligtvis publiceras på hemsidan.
|
Ägare av original | Anders Klinteberg |
Datum | 20 Nov 2007 |
Länkad till | Levande |
«Föregående 1 2 3 4 5 6 Nästa» » Bildspel